Menü Keresés

A 7 leggyakoribb hiba, amit húsleves készítés közben elkövet(he)tünk

Felmérések szerint a hazai húsleves fogyasztók elsöprő többsége kétfajta receptet hajlandó elfogadni. A sajátját és a nagyiét. :)

Ahány ház annyi szokás, kevés dologra igazabb ez mint a húslevesre. A hazai gasztronómia egyik alappillére. Felmérések szerint a hazai húsleves fogyasztók elsöprő többsége kétfajta receptet hajlandó elfogadni. A sajátját és a nagyiét. :)

Nézzük tehát mire kell figyelnünk, hogy biztosan ne nyúljunk mellé!

Legyen szó bármilyen levesről – akár baromfi, marha, vagy vadhús - akkor is van pár hiba, amit érdemes elkerülni. Ezeket, biztosan mindannyian elrontottuk már:

1. Főzés elején elég alaposan leszedtük a habot?

Tipp: Ha elsőre nem sikerült elég alaposan leszedni a habot ne szégyenkezzünk és ugorjunk neki még párszor amíg nem végzünk elég alapos munkát.

2. Elég alaposan megmostuk a nyers húst?

Tipp: A megfelelően megtisztított és előkészített alapanyagok nem csak az esetleges kellemetlen mellékhatásoktól kímélnek minket, hanem az íz világban is hatalmas ugrást jelentenek a vágyott cél felé.

3. Hány fokos vizet teszünk fel főni?

Tipp: Ha igazán tökéletes húslevest szeretnénk, hideg vízzel indítsunk! Minden mesterséf erre esküszik!

4. Közepes lángon főzünk, hogy hamarabb kész legyen.

Tipp: Minél kisebb lángon főzzük minél tovább, annál jobban előjönnek az ízek és annál ízletesebb lesz a levesünk. Türelem rózsát terem(vagy mennyei húslevest). Foglaljuk le addig magunkat valamivel, mondjuk kiváló lehetőség összedobni egy desszertet!

5. Nekiállunk leszűrni, de a forró leves gőze felér egy kozmetikai kezeléssel?

Tipp: Sose álljunk neki forrón leszűrni a levest! Várjuk meg, amíg egy kicsit lehűl. Nem csak az arcunknak, de az ízeknek is jót tesz!

6. Leszűrés előtt kevergetjük még egy kicsit a levest hátha hamarabb hűl.

Tipp: Kavargatástól csak zavaros lesz a leves, várjunk türelemmel amíg megfelelő hőmérsékletre hűl és csak ezek után szűrjük le. Így lesz csodálatos kristálytisztán áttetsző levesünk!

7. Hagymahámozás könnyek között?

Tipp: Kérdezzük meg a nagyit, ő biztosan nem hámozta meg! Elég neki egy alapos mosás is.

MINÉL TÖBBSZÖR CSINÁLJUK, ANNÁL JOBB LESZ!

A nagyi receptje:

Hozzávalók: 1,5 kg csontos csirkehús(comb, mell, szárny, nyak), 4 sárgarépa, 3 fehérrépa, 1 kis zellergumó, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 burgonya, 1 kis fej karalábé, 2 levél kelkáposzta, 1 paradicsom, 1 paprika (zöld), só, szemes bors ízlés szerint, 1 db Vegeta Tyúkhúsleves-kocka, 1 csokor petrezselyem, 1 zellerlevél (igazából egy kisebb csokor), 2 gerezd fokhagyma, csigatészta

Elkészítése:

Mossuk meg a húst, ezután hideg vízben tegyük fel főni és ha felforrt szedjük le a habját.

A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk és beleszórjuk a levesbe. A fűszereket (bors, fokhagyma) teatojásba rakjuk, és úgy engedjük a levesbe. A zeller zöldet is hozzáadjuk, majd ízesítjük sóval és a Vegeta Tyúkhúsleves-kockával. Lassú tűzön kb. 2 órát főzzük.

Ossza meg a barátaival