Menü Keresés

Borscht leves recept

Isteni és látványos lengyel leves amivel könnyen feldobhatjátok bármelyik asztal színvilágát.

Története:

A borscs a szláv országokban és Közép-Európában, főképp Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lengyelországban népszerű, a legtöbb esetben céklából készült leves. A szláv nyelvek etimológiai szótárai szerint a борщ (borscs) szó eredetileg a борщевик (borscsevik) elnevezésű növény, a medvetalp (latinul Heracleum) nevéből származik; ennek a leveleit használták az ételhez korábban. A borscs az szláv konyha legősibb rétegéhez tartozik, eredete a Kijevi Rusz koráig nyúlik vissza. Rendkívül sok változatban készítik és mind a mai napig egyike a legkedveltebb ételnek Európa szláv területein.

popcode

Hozzávalók 4 főre:

-          60 dkg marhahús

-          20 dkg sárgarépa

-          40 dkg cékla

-          20 dkg krumpli

-          20 dkg édeskáposzta

-          10 dkg karalábé

-          1 fej vöröshagyma

-          2 dl paradicsomlé

-          2 db babérlevél

-          1 csokor petrezselyemzöld

-          Vegeta

-          pirospaprika

-          4 ek. étolaj

-          bors

-          2 dl tejföl

Elkészítés:

A felkockázott húst sós vízbe feltesszük főni.

A habját leszedjük.

Beledobunk egy hagymát, borsot, Vegetát és puhára főzzük.

A fazékba 2 evőkanálnyi olajat öntünk, belekeverünk egy kevés pirospaprikát, a szeletelt céklát és káposztát, az apróra vágott sárgarépát és karalábét.

Miután kicsit megpirítottuk a zöldségeket, feleresztjük a húslével, és kb. 20 percig pároljuk.

A párolt zöldséget a puha húshoz adjuk, beletesszük a krumplit és a paradicsomlevet. Újraforrástól számítva –lassan- kb. 20 perc alatt készre főzzük.

Tálalásnál a forró levesre 1-1 kanál tejfölt teszünk, petrezselyemzölddel vagy kaporral díszíthetjük.

Jó étvágyat!

popcode

Ossza meg a barátaival