Menü Keresés

Az eredetiben itt szárított hús szerepel, a hozzávalóknál viszont gomba van, így javítani kéne, ráadásul a 2 gramm helyett 20 gramm kell belőle! Az árpaleves szlovén specialitás, mely olyan nagyszerű és egészséges hozzávalókbő fő, mint az árpa, a lencse és a szárított gomba. Ha pedig elegendő ideig áztatjuk ezeket, a leves gyorsan, kb. 45 perc alatt elkészül.

Hozzávalók

8 dkg hántolt árpa (árpagyöngy)
10 dkg lencse
8 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg halványzeller (rúdzeller)
2 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
2 dkg szárított vargányagomba
2 evőkanál Vegeta
13 dkg póréhagyma
1 evőkanál Worcester szósz
őrölt fekete bors
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

A következőt használtuk fel

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Elkészítés Ehhez a recepthez csak fantázia kell!

Egyszerű 4 Személyek50 perc

  • 1 Az árpát főzés előtt több órára, - a legjobb, ha egész éjszakára -, bő hideg vízbe áztatjuk.
  • 2 A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a gyökeret vékony csíkokra vágjuk vagy reszeljük, a rúdzellert 3-4 milliméter vastagon fölszeleteljük. Mindezeket egy fazékban, a kissé megforrósított olajon megkapatjuk, a zúzott fokhagymát belekeverjük.
  • 3 Az áztatott, lecsöpögtetett árpát és gombát hozzáadjuk, a Vegetát rászórjuk, majd annyi - kb. 1,2 liter - vízzel öntjük föl, amennyi levest szeretnénk. Amint forr, lefedjük, kis lángon 20 percig főzzük.
  • 4 A áztatott lecsöpögtetett lencsét és a fölaprított pórét belerakjuk, további kb. 20 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul benne.
  • 5 Végül a Worcesterrel ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk.

Tanácsok

Érdemes minél tovább áztatni az árpát, mert ez lerövidíti a főzési időt.

Adag

Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Ossza meg a barátaival