Menü Keresés

Kalandvágyó

Ropogós kacsa almamártással

Ez a recept látszólag profi konyhaművészeknek való, de a hobbiszakácsoknak is remek kihívást jelenthet. Az alma és a mogyoróhagyma tökéletesen kiegészítik a kacsa ízét, és különlegessé varázsolják ezt a fogást.

Hozzávalók

1 konyhakész pecsenyekacsa (kb. 2 kg)
1 ek. felaprított friss kakukkfű
1 tk. Vegeta
½ tk. őrölt bors
2 mogyoróhagyma (v. 1 kis fej vöröshagyma)
1 kisebb savanykás alma
A mázhoz:
1,75 dl 1,75 dl x csirke alaplé (csirkehús leveskockából készült levessel helyettesíthető)
1,75 dl calvados (v. almaecet)
7,5 dl barna cukor
Az almamártáshoz:
1 ek. olaj
2 kisebb mogyoróhagyma
2 tk. cukor
1 ek. almaecet
2 savanykás alma
1 dl csirke alaplé

A következőt használtuk fel

Vegeta ételízesítő

Vegeta ételízesítő

Elkészítés Ehhez a recepthez csak fantázia kell!

Közepesen bonyolult 4 Személyek120 perc

  • 1 A megmosott kacsát kívül-belül szárazra töröljük. A kakukkfüvet, a Vegetát és a borsot összekeverjük, és a kacsát kívül és belül alaposan bedörzsöljük.
  • 2 A lehéjazott mogyoróhagymát félbe, a megmosott, magházától megszabadított almát pedig héjastól negyedekre vágjuk, összekeverjük, majd a kacsa belsejébe töltjük. A nyílást hústűvel összetűzzük, vagy cérnával összevarrjuk, a szárnyvégeket pedig befordítjuk a háta alá.
  • 3 A kacsát a mellével felfelé tepsibe tesszük, és 220 ºC-on kb. 30 percig sütjük. Ekkor a kacsát alufóliával befedjük, és 180 ºC-on kb. 1 órán át sütjük.
  • 4 A kacsát kivesszük, a pecsenyelevet átszűrjük, és a tepsibe visszatöltjük a csirke alaplével és a calvadossal vagy ecettel együtt. Körülbelül 5 perc alatt kb. a felére beforraljuk. A cukrot is beleszórjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg szirup állagú nem lesz. Ez 3-5 perc. Ezután egy edénybe öntjük, és meleg helyre félretesszük.
  • 5 A kacsát a tepsibe visszatesszük, és a máz felével meglocsoljuk. 180 ºC-on kb. 5 percig sütjük, majd a maradék mázzal bekenjük, és még 20 percre a sütőbe visszatoljuk. Ezután 240 ºC-on további 5 perc alatt csillogó pirosra sütjük.
  • 6 A kacsát kivesszük a sütőből, alufóliával letakarjuk, és 20 percig állni hagyjuk.
  • 7 Az almamártáshoz lábasban, forró olajon a lehéjazott, felaprított mogyoróhagymát kb. 5 percig pirítjuk, a cukrot rászórjuk, és folyamatos keverés mellett még 5 percig pároljuk. Az ecetet beleöntjük, és a meghámozott, felszeletelt almát beledobjuk. Lefedve kb. 8 percig pároljuk, az alaplét beleöntjük, és kiforraljuk. Ha kész, kissé hűlni hagyjuk, és botmixerrel mártás sűrűségűre krémesítjük.

Tanácsok

Az alaplét a kacsa belsőségéből is elkészíthetjük.

Adag

A kacsát felszeleteljük és az almaszósszal tálaljuk.

Ossza meg a barátaival