Menü Keresés

A savanyú káposztából, tarlórépából, valamint hajdinakásából, kölesből, lencséből, kukoricalisztből és kukoricadarából készült ételek mind a szlovén konyha ételkülönlegességei, melyeknek alapanyagai mind hazai termésből származnak.

Hozzávalók

A pogácsához:
30 dkg köles
1 tk. só
1 tk. vaj
1 ek. liszt
1 tojás
1 tk. Vegeta
1 ek. felaprított petrezselyem
A káposztához:
1 fej hagyma
3 ek. olaj
50 dkg savanyú káposzta
1 tk. Vegeta
2 gerezd fokhagyma
2 tk. őrölt pirospaprika
A húshoz:
4 szelet kicsontozott sertéskaraj
őrölt bors
2 ek. olaj

A következőt használtuk fel

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Elkészítés Ehhez a recepthez csak fantázia kell!

Közepesen bonyolult 4 Személyek70 perc

  • 1 A kölest 6 deci forrásban lévő sós vízbe szórjuk. Addig főzzük, amíg az összes vizet magába szívja, majd hagyjuk kihűlni.
  • 2 Az olvasztott vajat, a lisztet, a tojást, a Vegetát meg a petrezselymet a kihűlt köleshez adjuk, és jól összekeverjük.
  • 3 A masszából vizes kézzel pogácsákat formázunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk.
  • 4 Előmelegített sütőben, 200 ºC-on 15-20 percig sütjük.
  • 5 A lehéjazott, felaprított hagymát forró olajon, kevergetve aranysárgára pirítjuk.
  • 6 A kissé összevágott savanyú káposztát és a Vegetát hozzáadjuk. Egy kevés vízzel felöntve addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul.
  • 7 A vége felé belekeverjük a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.
  • 8 A karaj széleit kissé bevágjuk, sózzuk, borsozzuk. A szeleteket forró olajon mindkét oldalukon szép pirosra megsütjük.

Tanácsok

Ha a káposzta túl savanyú, főzés előtt hideg folyó vízben egy pillanat alatt hirtelen öblítsük le, de ne tartsuk a víz alatt, mert ha túlságosan “kimossuk”, íztelenné válik.

Adag

A forró pogácsákat a savanyú káposztával és a sertéskarajjal tálaljuk fel.

Ossza meg a barátaival