Menü Keresés

4 egyszerű tipp, hogyan lehet tökéletesen halat grillezni

Sokak szerint a halak és a különböző tengeri herkentyűk grillezése lehetetlen küldetés, éppen ezért meg sem próbálják. Pedig ez egyáltalán nem nehéz feladat, csupán be kell tartanod az alábbi négy tipp mindegyikét!

1. Hagyd meg a halak bőrét

Rengeteg recept tanácsolja a halak bőrének eltávolítását, ami egy kiváló tanács, amennyiben sütve szeretnénk elfogyasztani a halat. Azonban a grillezés ennél valamivel különlegesebb eljárás, ami másabb előkészítést igényel, mint bármely más módszer.

popcode

Gyakori probléma halak grillezésénél, hogy forgatás közben darabokra esik szét a hús, mert nem tartja össze semmi sem. Ezt lehet megelőzni a bőr megtartásával.

Jó tudni, hogy néhány hal esetében (például a pisztrángnál) még feleslegesebb eltávolítani a bőrét, hiszen rendkívül ropogósra és finomra sül grillezés közben.

A keményebb bőrű halaknál viszont sokkal jobban járunk, ha eltávolítjuk a bőrüket, hiszen csak meggátolják a húst abban, hogy ropogásra süljenek.

2. Használj olajat és még valamit

A sütés előtt rendkívül fontos lépés a hal és a grillrács olajjal történő bekenése. Ezzel megelőzzük, hogy a húsok ráragadjanak a rácsra, plusz az olaj képes megtartani a halak nedvességtartalmát is.

A legtutibb hatás eléréséért adjunk az olajhoz a Vegeta grillfűszerkeverékeiből egyet - az olaj továbbra is meggátolja a leragadást, a gondosan összeválogatott fűszerkeverékeknek hála még finomabb falatokat varázsolhatunk a családi asztalra.

3. Gondosan megválasztott eszközök

Nagyon fontos, hogy még a grillezés megkezdése előtt válasszuk ki, mely eszközökkel fogjuk mozgatni a halszeleteket a rácson.

Sokan a csipeszt tartják a legjobb döntésnek, ami részben így is van, hiszen kitűnően működik a nagyobb halszeletek mozgatásánál. A legjobb döntés azonban, két elkeskenyedő végű fémspatula, amelyekkel könnyedén le tudjuk venni a rácsról a szeleteket. Ha nehezen akarnak elválni, várjunk még néhány percet, vélhetőleg nem sültek még át megfelelően a halszeletek.

4. Fő az időzítés

Nem szabad hozzányúlni a szeletekhez, ameddig kétharmad részben át nem sültek. Ezt ránézésből lehet a leggyorsabban megállapítani - a hal szélének és alsó felének teljesen fehérnek kell lennie, és csak a hal teteje lehet még nyers. Ha ez az állapot fennáll, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megfordíthatjuk őket.

A megfordítás után jön a legkritikusabb rész, mikor sült meg teljesen? Érdemes megnézni, hogy van-e még áttetsző rész a halon, vagy elválik-e már a grillrácstól. Ha nincs és el is tudjuk választani a rácstól, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minden rendben van, ellentétes esetben a néhány percig sütnünk kell még.

A legegyenletesebb átsütés érdekében próbáljunk olyan szeleteket készíteni, amelyek mindenhol azonos vastagságúak. Nem érdemes a közepén vastag, de a széleken vékony szeleteket választani, ugyanis ezekkel nagyon sok problémánk lesz grillezés közben.

Ossza meg a barátaival