Menü Keresés

A hazai gasztronómia óriásit fejlődött az utóbbi években, de még mindig van tennivalónk.

interjú Rétfalvi Kurucz Alexandrával

Rétfalvi-Kurucz Alexandra üzletnyitási tanácsadó, konyhatechnológus tervező, a FIVOSZ gasztro bizottság elnöke legfőbb céljának tekinti, hogy olyan vállalkozásokat segítsen, amely méltó arra, hogy felkerüljön Magyarország gasztronómiai térképére.

Imád főzni, mert egy örömforrásként éli meg az étkezést, nem pedig egy mindennapi kötelezettségként.

 popcode

1. Minek a hatására kezdtél el először főzni?

Konyhatechnológus családban felnőni egyenes út ahhoz, hogy az ember szeresse a gasztronómiát. Nálunk körbeülni a családi asztalt,  jókat enni és inni nemcsak a hétvégék, hanem a hétköznapok része volt. Talán úgy ötévesen kezdtem ellesni a fogásokat, miközben segédkeztem a konyhában. Középiskolás koromra már egészen sok ételt meg tudtam főzni egyedül is.

2. Miért szeretsz főzni?

A főzés igazi alkotó tevékenység, a végeredménynek pedig mindenki örül. A családban mindig természetes volt, hogy gyakran vendégül látjuk a barátainkat, rokonainkat, amely szokást a saját otthonomban is meghonosítottam.

Főzni csak az szeret, aki nem mindennapi kötelezettségként, hanem örömforrásként éli meg az étkezéseket.

3. Melyik az az étel, amit a specialitásodnak tartasz. Miért?

popcode

Szerencsére nem „egyreceptes” szakács vagyok, aki csak egy étel elkészítésében járatos, és minden neves alkalomkor ugyanazt készíti. Szeretek kísérletezni. Legutóbb egy sajttal felturbózott cevap recept miatt zsebeltem be elismeréseket, de a reggeli ételeim, például a gazdagon elkészített parasztrántotta is számtalanszor aratott már nagy sikert.

Amit minden évben kérnek tőlem az egy saját recept alapján elkészített B26 névre keresztelt epres fehércsoki mousse torta, amit még tíz évvel ezelőtt az egyik barátnőm születésnapjára készítettem.

4. Melyik konyha ízvilágáért rajongsz a legjobban? Miért?

Egyértelműen a mediterrán ízvilág áll legközelebb hozzám, szeretem például az olasz, a szerb és a görög konyhát is. A fűszerhasználatuk, alapanyagaik, a vendégszeretet, ami ezekből az ízekből árad, nagyon megfognak.

Ugyanakkora a jó magyar konyhát is elismerem és szeretem. Hiszem, hogy van élet a panírhalmokon túl. Bár kétségtelen, hogy egy jól elkészített rántott hús is lehet finom.

5. Hogyan, és mivel szoktad fűszerezni az ételeidet?

A borsot frissen őrölöm, minőségi sót használok, fűszernövényeket pedig a saját kertemben termesztek a lányommal. Itt kakukkfű, oregánó, bazsalikom, metélőhagyma, zsálya, petrezselyem, bazsalikom és még sok más növény is megtalálható.

6. Mi a véleményed a hazai gasztronómiáról?

Óriási fejlődés tanúi vagyunk az utóbbi években, de sok még a feladat. Elképesztő a fine dining éttermek és a street food vonal szárnyalása, és szerencsére egyre nagyobb az igény a minőségi alapanyagokra is. Jó lenne, ha általánossá válna ez az új szemlélet. A FIVOSZ Gasztro Bizottságában és a saját tanácsadó cégemben is azért dolgozom, hogy jó, a gasztronómiai térképre felhelyezhető vállalkozásokat hívjunk életre.

Ha te is imádod a balkáni konyhát és szeretsz otthon kísérletezni, mindenképpen próbáld ki a Podravka Ajvár termékeit. Egy otthon készített Cevap vagy Pljeskavica mellé a legtökéletesebb kiegészítő!

Ossza meg a barátaival