Menü Keresés

Fessünk tojást természetes anyagokkal!

Még van idő beszerezni a hozzávalókat!

A tojásfestékek azon túl, hogy kémiai anyagok, nem is igazán szép színűek, természetellenesek. A népi tojásművészet és a természetes anyagok keresése megtanította a kor hagyományőrzőit arra, hogy milyen természetes tojásfestékekkel dolgozhat. Még van idő beszerezni a piacon a hozzávalókat.

popcode

Káposzta – most nem a nyúlnak!

Az apróra vágott vörös káposztára annyi vizet öntünk, hogy ellepje, azt. Körülbelül félóráig főzzük, majd a vizet lehűtjük és beletesszük a tojásokat. A vöröskáposzta leve kéke festi a tojásokat, de csak akkor, ha hidegen helyezzük bele azokat.

Hagymaédes!

A lila hagyma és a vörös hagyma héja is nagyszerű tojásfestő anyag. Mivel teljesen természetes anyag, bátran főzhetjük héjának főzővizében a tojásokat is. A forrástól számított 10 perc után zárjuk le és fedjük le az edényt, félóra leforgása után barna és lila árnyalatú tojásokat kapunk. (Vöröshagymától terrakottás, a lilahagymától lilás árnyalatot.) A szín annál intenzívebb, minél tovább hagyjuk az edényben a tojásokat.

Paprikásan

Ne legyünk paprikásak akkor sem, ha nem vettünk tojásfestéket! 4-5 evőkanál minőségi pirospaprika kell csupán, körülbelül egy bögre vízhez, és narancsos árnyalatú, vagy téglaszínű tojást tudunk festeni magunknak. 20-25 perc a főzőidő.

Popey tojásai

A spenót is természetes színező anyag lehet, bár elég halvány színt sikerült elérni vele a tojásokon. Az apróra vágott spenótot egy pici ecettel (egy kupaknyi) feljavított vízbe tesszük, csipetnyi sót is adunk hozzá, hogy a színt fokozza, és a tojásokat együtt főzzük a spenóttal.

Cékla lé – szerelmes piros tojásokért

A gyönyörű, piros tojásokat cékla lével lehet szépre festeni! A sima ecetes cékla levébe tegyük bele a már megfőtt tojásokat és hagyjuk őket hatni. Az ecet feloldja a tojás héját, tehát legyünk figyelmesek az áztatással, vagy főzzünk egy kis céklát erre a célra, kevesebb ecettel.

Sárga tojást – kurkumával

Egy zacskó kurkumát adjunk egy bögre vízhez, és ebben gyönyörű sárga tojásokat festhetünk, akár úgy is, hogy a lében együtt főzzük a tojást a kurkumával. Ha a léhez egy is curry port is adunk, a szín intenzívebb lesz és a főtt tojás még finomabb, hiszen ez a fűszer igen jól harmonizál a tojásokkal.

A hatóidő lejártával kenjük meg a tojást szalonnahéjjal, hogy csillogó szép színt kapjon! A tojásokat a festés előtt „írókával” meg is rajzolhatjuk. A kreatív boltokban ma már mindenhol lehet viaszt kapni, melynek segítségével ez a művelet nem is olyan bonyolult!

Ossza meg a barátaival