Menü Keresés

Hajlamos vagyok egymástól teljesen távol álló fűszereket használni a tökéletesség eléréséért

Interjú Máhr Attilával, az Aranysárkány vendéglő konyhafőnökével

Máhr Attila az édesapja által alapított szentendrei Aranysárkány vendéglő konyhafőnökének életét bejárja a gasztronómia és a konyhában való sürgés-forgás. Véleménye szerint a szakácsok feladata egy olyan bizalmi dolog, amivel sohasem lehet visszaélni, pontosan ezért mindig a tökéletességre törekednek.

popcode

1. Minek a hatására kezdtél el főzni?

Alapvetően a gasztrokultúrában nőttem fel - az édesanyám és a nagymamáim is rendkívüli házi konyhákat vittek a hátukon. Ezen felül édesapám 1977-ben megalapította az Aranysárkány Vendéglőt, ami csak 1978 július 1-jén nyitott meg, köszönhetően az akkori bürokráciának. Ez volt a második világháború utáni első privát vendéglő az országban, amelynek a jelenléte arra inspirált engem, hogy felnőttkoromban a gasztronómiával foglalkozzak.

2. Miért szeretsz főzni?

Egy képzőművész megalkot egy művet, amit csak egyetlen egyszer lehet eladni. Ezzel ellentétben mi, szakácsok akár naponta tudunk olyat alkotni, amiről az idők végezetéig beszélni fognak.

Az evés-ivás egy bizalmi dolog, amivel csak élni lehet, visszaélni soha. Ha egy vendég ránk bízza magát és a gyomrát az egy óriási bizalmi döntés, ezért hatalmas felelősség hárul ránk, aminek folyamatosan meg kell felelnünk.

3. Melyik az az étel, amit a specialitásodnak tartasz. Miért?

A régi nagy kedvencem az Aranysárkány étlapján a Mézes-mázas libasteak, vagy a Ratetes palacsinta, hiszen a kollégáimmal folyamatosan a tökéletességen és az újításokon dolgozunk.

4. Melyik konyha ízvilágáért rajongsz a legjobban? Miért?

Az ázsiai és az olasz konyha iránt vagyok a legnyitottabb. Mindkettő az egyszerűségéért és a rafinált megoldásaiért tartozik a kedvenceim közé.

popcode

5. Hogyan, és mivel szoktad fűszerezni az ételeidet?

Kollégáim szerint nem vagyok normális, hiszen össze-vissza válogatok a fűszerek között és hajlamos vagyok egymástól igen távol állóakat használni a tökéletesség érdekében. Egyébként nálam a lestyán az egyik favorit.

6. Mi a véleményed a hazai gasztronómiáról?

Alapvetően örülök a magyar konyha sikereinek és a kollégák által használt új technológiáknak is. Tetszik, ahogy előveszünk régies ételeket és újragondolva próbáljuk meg a vendégek elé tenni extrém tálalásokkal. Folyamatosan figyelem az új helyeket és szívesen kóstolom meg éppen milyen újdonsággal tudnak előrukkolni.

Sokoldalú felhasználás és stabil minőség. Ez a két dolog teszi a Vegetát  évtizedek óta minden magyar háztartás és vendéglátóhely elengedhetetlen kellékévé. Ha te még nem csatlakoztál a Vegeta  rajongók népes táborához, tegyél egy próbát és megígérjük, nem fogsz csalódni!

Ossza meg a barátaival