Menü Keresés

Ragyogsz, akár egy karácsonyfa

Tőkehal dalmát módra

További receptek ehhez a hangulathoz

Ez az Északi-tengerből származó finom fehér húsú tengeri hal már a dél-európai országok konyháját, így a dalmátot is meghódította. Sokféleképpen készítik, például különféle zöldségekkel, fokhagymával és csilivel megbolondítva.

Hozzávalók

1 kg tőkehalfilé
1 evőkanál Vegeta
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál napraforgóolaj
2 evőkanál citromlé
25 dkg zsenge cukkini
15 dkg szárzeller (halványzeller)
50 dkg főtt zöldbab
10 dkg koktélparadicsom
csipetnyi csilipor
1 teáskanál Vegeta
2 teáskanál zsemlemorzsa
0,5 dl fehérbor
3-4 evőkanál olívaolaj
6 citromkarika
1 evőkanál finomra aprított petrezselyem

A következőt használtuk fel

Vegeta Original

Vegeta Original

Elkészítés Ehhez a recepthez csak fantázia kell!

Egyszerű 4 Személyek45 perc

  • 1 A halat kissé lapjában 6 vagy 12 szeletre vágjuk. A Vegetával és 2 gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük.
  • 2 A napraforgóolajat egy serpenyőben megforrósítjuk, a szeleteket oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük rajta. A vége felé citromlevet csepegtetünk rá. Szűrőlapáttal kiemeljük, lefedve melegen tartjuk.
  • 3 A cukkinit, miután a végeit lecsaptuk, 1 centis kockákra vágjuk. Hasonló nagyságúra aprítjuk a szárzellert, a koktélparadicsomokat félbehasítjuk.
  • 4 A hal sütésénél visszamaradó olajban, a serpenyőt rázogatva a zellert és a cukkinit 2-3 percig pirítjuk-pároljuk. A paradicsommal még 1 percig, majd a babot hozzáadva újabb 1 percig pároljuk.
  • 5 A csiliporral, a Vegetával és a félretett 1 gerezdnyi zúzott fokhagymával fűszerezzük, a morzsát hozzákeverjük, a borral ízesítjük. 3-4 percig pároljuk, ha kell, néhány evőkanálnyi vizet is önthetünk hozzá.
  • 6 A sült halszeleteket a tetejére fektetjük, az olíaolajjal meglocsoljuk.
  • 7 A citromkarikákat egy kis serpenyőben, mindenféle zsiradék nélkül kissé megsütjük, minden halszeletre rakunk egyet. (Ha 12 szelet a hal, akkor fél citromkarikákat rakunk rájuk.)
  • 8 A tűzről levesszük, a serpenyőt lefedjük, 5 percig hagyjuk, hogy az illatok minél jobban átjárják az ételt.

Tanácsok

Még finomabb, aromásabb a hal, ha sütés előtt szobahőmérsékleten pácoljuk néhány órán át. A fogás még különlegesebb ha a tetejére 3 deka pirított fenyőmagot szórunk.

Adag

A tetejét apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Ossza meg a barátaival