Menü Keresés

Gyros + pita recept

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb streetfoodja. Elhoztunk nektek egy könnyű és gyors receptet.

A gyros (döner, dürüm, kebab) az egyik legegészségesebb gyorsétel, hiszen mindent tartalmaz, amit egy rendes étkezésnek tartalmaznia kell: hús, sok zöldség, és egy kevés szénhidrát. Az elmúlt években szinte minden sarkon van már egy gyrosos, de mit tegyünk ha nem bízunk meg az utcai árusokban? Szerencsére, van alternatíva, hiszen mi sem egyszerűbb, mint otthon gyrost készíteni!

Kezdjük a pitával, a többi már úgyis gyerekjáték.

A pita hozzávalói (8, nagy darabhoz):

500 g liszt

30 g élesztő (friss)

3 dl langyos víz

2 tk só

2 ek olívaolaj

egy csipet cukor

A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk, és hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 óra). Utána 8 kis gömböcöt formázunk belőle, és megint hagyjuk őket pihenni.

Egy bő fél óra múlva lapos, kerek formára nyújtjuk őket. Kb. 3-4 mm vastagnak kell lenniük.

A sütőt 220 fokra hevítjük, és a tésztalepényeket még egy fél órát hagyjuk pihenni, ezalatt a sütő is megfelelően melegszik be. A sütő rácsára fektetjük őket (mérettől függően 2-4 db fér el egyszerre) és 6-7 perc alatt készre sütjük. Ezalatt teljesen felfújódnak, és a sütőből kivéve sem esek össze teljesen, csak ha már kihűltek.

popcode

lilahagymát

uborkát

paradicsomot

salátát csíkokra vágunk

A hús: Ha gyorsan szeretnénk érdemes csirkemellből készíteni, de a gyros nagyon alkalmas maradék sült húsok felhasználására is. Ha frissen készítjük a húst, akkor a csirkemellet (vagy bárányt, borjút) összekeverjük Vegeta Naturella Gyros fűszerkeverékkel és olívaolajjal, majd hagyjuk pihenni egy kicsit. Egy serpenyőt alaposan felhevítjük, míg füstölni nem kezd, és a pácolt húst beleöntjük. Pirítás után ha kell, még sózzuk egy kicsit.

popcode

Az öntetek: A legtöbb helyen általában erős pistát kevernek ki egy kis vízzel, ez a csípős szósz, de ha van otthon, friss erős paprikát is lehet darálni. A joghurtos szószhoz fél liter joghurtot elkeverünk 1 evőkanál olívaolajjal, egy kevés sóval, borssal és 1-2 gerezd fokhagymával.

Ha kész a pita, meg a hús is, már kezdődhet is az evészet, levágjuk a piták szélét, és mindenki tölt bele magának, amit éppen szeretne. Nagyon finom, egészséges is, igazi buli kaja.

Ossza meg a barátaival