Menü Keresés

A Vegeta-konyha csapata szlovéniai látogatása során ellátogatott a “Jelenov greben” nevű gazdaságba. Különösen érdekelt minket a családi gombatenyészet és a kitűnő gombás ételkülönlegességek, amelyekből ihletet merítettünk ehhez a gombagulyáshoz.

Hozzávalók

60 dkg gomba (lehet csiperke-, laska-, róka-, vargányagomba)
4 dkg füstölt szalonna
2 sárgarépa
1 fej hagyma
1 dkg szárított vargánya
3 ek. olaj
1-2 babérlevél
½ csokor zellerlevél
1 késhegynyi morzsolt majoránna
őrölt bors
1 tk. étkezési keményítő
1 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
1-2 evőkanál borecet
20 dkg burgonya
1 ek. Vegeta
1 késhegynyi morzsolt kakukkfű

A következőt használtuk fel

Vegeta ételízesítő

Vegeta ételízesítő

Elkészítés Ehhez a recepthez csak fantázia kell!

Közepesen bonyolult 4 Személyek45 perc

  • 1 A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A szalonnát apróra felkockázzuk, a megtisztított sárgarépát felkarikázzuk, a lehéjazott hagymát pedig finomra aprítjuk. A szárított vargányát 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, és felaprítjuk.
  • 2 A hagymát és a szalonnát serpenyőben, forró olajon, kevergetve megpirítjuk, majd a sárgarépát, a vargányát és a többi gombát is rádobjuk. Jól összepirítjuk, majd a Vegetával meghintjük, és egy kevés vizet aláöntve addig pároljuk, amíg minden zöldség megpuhul.
  • 3 Amikor a gomba félig puha, a babérlevelet, a felaprított zellerlevelet, petrezselymet és a majoránnát beleszórjuk, megsózzuk. Csak a főzés vége felé borsozzuk!
  • 4 Az evőkanálnyi hideg vízzel simára kevert keményítőt, a tejfölt, a felaprított fokhagymát és petrezselymet, belekeverjük, és egy kevés ecettel pikánsra ízesítjük. Mialatt a gulyás fő, a meghámozott, felkockázott burgonyát sós, köménymagos vízben puhára főzzük, majd kissé áttörjük, és a gulyásba keverjük.

Tanácsok

Az ecet helyett fehérbort is használhatunk.

Adag

Köretként külön elkészített burgonyapürét tálalunk fel, vagy nagyobb mennyiségű kockára vágott burgonyát főzünk meg, amit a gulyásba belekeverhetünk.

A gulyás krémes sűrűségét a tört burgonya és az étkezési keményítő adja meg.

Ossza meg a barátaival