Menü Keresés

A Rijekától északra fekvő található Viškovo “Feniks” nevű vendéglőjében Živko Miošić szakács régi típusú tűzhelyen, öntöttvasból készült sütőharang – horvát nevén peka – alatt készít különféle húsokból finomabbnál finomabb fogásokat.

Hozzávalók

2 kg borjúhús
4 ek. olaj
6 dkg füstölt húsos szalonna (bacon)
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 ek. Vegeta
1 ek. citromlé
őrölt bors
2 kg burgonya

A következőt használtuk fel

Vegeta ételízesítő

Vegeta ételízesítő

Elkészítés Ehhez a recepthez csak fantázia kell!

Közepesen bonyolult 8 Személyek110 perc

  • 1 A szalonnát, a petrezselymet és a megtisztított fokhagymát felaprítjuk, a Vegetával és ízlés szerint egy kevés citromlével jól összekeverjük.
  • 2 A húst többször lapjában felvágva és könyvszerűen kihajtogatva nagy szeletre formázzuk, kiveregetjük, kissé megsózzuk és megborsozzuk. Megkenjük az előkészített keverékkel és felgöngyöljük. Cérnával összekötjük és kívülről is megsózzuk.
  • 3 A tepsit (mely most a pekát helyettesíti) olajjal jól kikenjük, a meghámozott, vastagabb karikákra vágott burgonyát beleszórjuk, szétterítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük.
  • 4 A burgonyára hústekercset ráültetjük, majd lefedjük vagy alufóliával letakarjuk.
  • 5 200 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük. Amikor a hústekercs félig megsült, megfordítjuk, szükség szerint egy kevés vízzel meglocsoljuk, és ismét lefedve készre sütjük. Összesen 1, 5 óra a sütési ideje.

Tanácsok

A borjúhúst helyettesíthetjük bárány- vagy sertéshússal.

Adag

A sült hústekercsről levesszük a cérnát, felszeleteljük, burgonyával és tetszés szerinti salátával feltálaljuk.

Fontos, hogy az alufóliával szorosan fedjük be a tepsit, hogy sütés közben a hús ne száradjon ki.

Ossza meg a barátaival